Dosolování jídel obírá lidi o roky života

Dosálení jídel u stolu zkracuje délku života o více než dva roky u mužů au žen za rok a půl, tvrdí britští vědci. Získané důkazy jsou podle výzkumného týmu dostatečně přesvědčivé na to, aby lidé uvažovali alespoň nad omezením dosolování u stolu.

„Pokud je mi známo, naše studie je první, která hodnotí vztah mezi přidáváním soli do potravin a předčasnou smrtí,“ řekl profesor Lu Qi z Fakulty veřejného zdravotnictví a tropické medicíny Tulaneovy univerzity (UT) v New Orleans, který vedl výzkum.

„Dokonce i mírné omezení příjmu sodíku menším dosálením jídla u stolu pravděpodobně povede k podstatným zdravotním přínosům, zejména pokud je dosaženo v běžné populaci,“ cituje profesora The Guardian.

Je pití sluncem přehřátých nápojů v plastu zdravotním rizikem?
Nadměrné solení patří mezi jeden z hlavních znaků nezdravého životního stylu. V rámci výzkumu společnosti Biobank se během devíti let sledovaly stravovací návyky zhruba půl milionu lidí. Do studie se zapojili v letech 2006 až 2010 a prostřednictvím dotazníku s dotykovou obrazovkou se jich ptali, zda si jídlo u stolu solí a jak často to dělají.

Lidé, kteří si jídlo vždy dosáhli, měli o 28 procent vyšší riziko předčasného úmrtí než lidé, kteří tak nedělali nebo dělali jen občas. Ve skupině 50letých měli muži a ženy, kteří si vždy do jídla přidávali sůl, o 2,3 roku ao 1,5 roku kratší průměrnou délku života než jejich nesolicí vrstevníci.

Při výzkumu byly zohledněny i další faktory včetně věku, pohlaví, etnické příslušnosti, indexu tělesné hmotnosti, kouření, pití alkoholu, fyzické aktivity, stravy a onemocnění, jako jsou cukrovka, rakovina a kardiovaskulární choroby. Nutno podotknout, že se nejedná o solení během samotného vaření.

Příjem soli lze těžko přesně sledovat, protože mnoho zpracovaných potravin obsahuje příliš mnoho soli a přímé měření pomocí močových testů nemusí nutně poskytnout přehled o celkovém příjmu.

Close up of caucasian woman adding salt in sunny side up eggs while standing in kitchen next to stove.

Přibližně 70 procent příjmu sodíku v západní populaci pochází ze zpracovaných a předem připravených potravin, přičemž 8 až 20 procent pochází ze soli přidané k jídlu na stole krátce před jeho konzumací. Jelikož takové přidávání soli je velmi dobrým indikátorem toho, že člověk preferuje jídla se slanou chutí, výzkumný tým zaměřil svou analýzu právě na toto měření.


Tip redakce: nejlepší tlakové hrnce.


Nejnovější články

- Komerční sdělení -časopis

Další články autora